Podpora komprese gzip - fórum

Kategorie: Programování / htaccess, mod_rewrite

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Podpora komprese gzip

kuboslav, 21.03.2011 14:48:45

Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat proč nepodporujete kompresi přes mod_deflate. Děkuji za odpověď

Re: Podpora komprese gzip

Petr Šťastný, WEDOS, 21.03.2011 15:24:24

Je otázka, zda by to bylo užitečné. Sice se tím sníží objem přenášených dat (tedy jak kdy, záleží na konkrétním souboru/datech), ale také se tím výrazně zvýší procesorová zátěž. Převýší tedy výhody nad nevýhodami? Je to opravdu potřeba při dnešních přípojkách k Internetu (pomineme-li mobilní sítě)?

Re: Podpora komprese gzip

kuboslav, 22.03.2011 10:57:25

Pokud to někdo bude chtít použít, je pouze nucen místo použití jednoduchého filtru (AddOutputFilterByType) nešikovně přesměrovávat na skript který to zkomprimuje.

Standardně to stejně není zapnuté, tedy nevidím rozumný důvod blokovat tento filtr.

Re: Podpora komprese gzip

Martin Pop, 15.04.2011 11:42:48

Napriklad proto, ze Google ma dnes jako jeden z hlavnich hodnoticich faktoru pristupnost a velikost stranek. A pokud to nemuzu prohnat kompresi, tak naprosto zbytecne sbiram zaporne body a optimalizace jde do haje.

Re: Podpora komprese gzip

tomasr, 10.12.2011 22:15:44

Podpora gzip přes mod_deflate je jedna ze základních věcí, která mi na wedosu chybí.

Re: Podpora komprese gzip

Marek Hanuš, 19.12.2011 18:54:19

Taky se přidávám k názoru, že lepší je povolit gzip, nebo se snad stydíte za výkon Vašich serverů?

Re: Podpora komprese gzip

Roman Gorol, 20.12.2011 12:45:03

Stačilo by jen zapnout nenakonfigurovaný modul mod_deflate, aby si ho zájemnci o používání komprese mohli nakonfigurovat v .htaccess a nemuseli to obcházet přes PHP skripty nebo jinak. Ocení to především uživatelé mobilního připojení, kteří platí za přenesená data.

Re: Podpora komprese gzip

Martin Džubák, 15.04.2012 02:07:37

Dobry den,
bolo by naozaj fajn pridat komprimaciu textovych suborov...

AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml text/css text/javascript

gzip je velmi jednoducha kompresia a setri desiatky percent pri textovych datach... Pri pripojeni cez mobilne EDGE je to naozaj viditelny rozdiel.

"pomineme-li mobilní sítě" -- da sa to v dnesnej dobe? :-)

Re: Podpora komprese gzip

Pavel Vais, 07.08.2012 10:49:42

Myslím, že hodně lidí by toto uvítalo. Jak zde bylo řečeno, google hledí na toto kritérium opravdu hodně a v některých případech by se to opravdu vyplatilo. Momentální gzip neníčí výkon natolik, aby byla negativa větší než pozitiva.
Opravdu se přimlouvám k znovuprojednání této záležitosti. Rád bych i za příplatek tuto funkci měl k dispozici.
Děkuji i jen za přečtení totoho příspěvku.

Re: Podpora komprese gzip

Martin Džubák, 07.08.2012 10:56:43

Wedos uz gzip zapol. Minimalne na serveri, kde bezia moje weby.

178kB JavaScript subor ma zrazu 58kB! :-)
A toto mam v "Response readers": Content-Encoding: gzip

Re: Podpora komprese gzip

Martin Pop, 07.08.2012 11:43:59

Na jednom hostingu mi ob_gzhandler funguje, na druhem ne. Fakt parada :-D

Re: Podpora komprese gzip

Martin Džubák, 07.08.2012 11:48:42

Workaround: servovat JS+CSS zo serveru, kde uz gzip zapli ;-)

Re: Podpora komprese gzip

Jan Vítek, 07.01.2013 15:24:58

Moc hezké povídání o gzip
http://tomaserlich.cz/gzip-komprese-css-a-js/

Bude nebo nebude?

Josef P., 13.01.2013 00:15:50

Také jsem se marně snažil spustit plugin Gzip pro Joomlu a samozřejmě to skončilo tím, že hosting toto nepodporuje :-( Pro novější a rozsáhlejší weby na nových šablonách je Gzip nutnost. Proto se ptám, bude tato funkce zapnuta, nebo ne? Já jen abych věděl, jestli mám nové weby dát jinam, nebo nemám. Pro srovnání, bych uvedl, že stejná šablona bez komprese Gzip na Wedosu, načtení 9 vteřin po optimalizaci a velikost 400KiB, na jiném hostingu s povolenou Gzip kompresí jsou hodnoty úplně jinde. Načtení 3,5 vteřiny a velikost 96KiB, je to obrovský rozdíl v načítání. Nejprve jsem myslel že je něco z šablonou, až nástroje ukázali kde je problém, problém je v tom, že Wedos nemá zapnutou podporu Gzip komprimací. O používání responzivního vzhledu si můžu bez Gzipu nechat u vás jen zdát, mobilní připojení a web bez Gzipu, to je scifi.

Re: Bude nebo nebude?

Pavel Vais, 13.01.2013 01:11:30

Absolutně s tímto článkem souhlasím.
Bez gzipu jsou stránky zbytečně googlem penalizovány a ztrácí na hodnotě. :/

Re: Bude nebo nebude?

Petr Šťastný, WEDOS, 13.01.2013 10:26:06

Bohužel nevím přesně co máte na mysli tím, že toto hosting nepodporuje. Toto bude něco jiného než mod_deflate v Apache, které se zde řešilo. Zde asi mluvíte o gzip kompresi v PHP. Funkce gzip jsou součástí PHP na našem webhostingu (knihovna zlib). Upřesněte prosím co přesně Joomle v tomto případě chybí. Možná že se pokoušíte gzip používat přes exec(), což možné není. Je potřeba volat funkci gzip přímo v PHP.

Re: Bude nebo nebude?

Josef P., 13.01.2013 10:38:52

Tak až tak detailně jsem to nezkoušel, tedy šablony které mají Gzip kompresi a jinde to po zapnutí funguje, tak u Wedosu nefunguje. Vyzkoušel jsem tedy další 4 pluginy na kompresi Gzip a nejde ani jeden. Podívám se ještě do dokumentací jak vlastně ty pluginy fungují, všude je u nich tedy napsáno, že budou fungovat, jen pokud hosting podporuje Gzip komprese, jakým způsobem, to už jsem nestudoval, tedy nepředpokládal jsem , že mi to u vás nepůjde, asi takhle.

Re: Bude nebo nebude?

Jiri, 13.01.2013 16:59:29

Taky by mne to zajímalo, proč to zde na Wedosu nelze využít!

něco o tom je zde:

http://www.yootheme.com/themes/warp-framework
https://www.yootheme.com/blog/2009/07/10/faster-loading-with-warp5
http://developer.yahoo.com/performance/rules.html

Re: Bude nebo nebude?

Petr Šťastný, WEDOS, 13.01.2013 17:17:59

O čem nyní konkrétně mluvíte? Co přesně u nás nelze využít?

Re: Bude nebo nebude?

Jiri, 13.01.2013 17:27:05

Stále se tu řeší podpora gzip komprese, kterou si můžu u nových šablon (viz odkazy na které jste se asi nedíval) také zapnout, ale zde na Wedosu nefunguje.

Re: Bude nebo nebude?

Petr Šťastný, WEDOS, 13.01.2013 17:37:48

A mluvíte o gzip kompresi v modulu mod_deflate v Apache anebo mluvíte o gzip kompresi v PHP? Já myslím že o tom druhém, ale v této diskuzi se řeší to první.

Modul mod_deflate na většině serverů (zejména těch nových) je, na některých starších není. Ale to asi nesouvisí s moduly které uvádíte.

Podpora gzip v PHP je všude, je součástí knihovny zlib. Pokud vám to nefunguje, je potřeba upřesnit co znamená "nefunguje". Také je potřeba zjistit, co přesně uvedené šablony/moduly potřebuji a co se jim nedostává (co pro kompresi potřebují, jakou přesně píší chybu atd.).

Re: Bude nebo nebude?

Jiri, 13.01.2013 17:50:13

Kdyby jste si pročetl ty odkazy, tak byste zjistil o co jde jaké jsou požadavky.

Nevím čemu nerozumíte ve slově "nefunguje"? prostě komprese na wedosu NEFUNGUJE

Re: Bude nebo nebude?

Petr Šťastný, WEDOS, 13.01.2013 18:21:11

Na uvedených odkazech bohužel není žádná zmínka o tom jak daný modul technicky funguje. Jsou tam uvedeny pouze následující požadavky, které splňujeme:

- PHP 5.2.7+
- PHP Multibyte String support
- PHP JSON support
- PHP DOM XML support

K řešení vašeho problému opravdu potřebujeme více informací.

Re: Bude nebo nebude?

Jiri, 13.01.2013 20:25:07

Mohli byste si např. naštudovat, co vše moderní šablony již podporují a co pro to vy můžete udělat a ne se jen dokola vymlouvat na nedostatek informací. To není věc uživatele, ale vás jako provozovatele, který by měl být krok před a ne pět za.
V autoservisu mi také neřeknou, pane zjistěte si závadu, dejte nám lidi co tomu rozumí a my vám to uděláme.

Re: Bude nebo nebude?

Petr Šťastný, WEDOS, 13.01.2013 20:32:09

My se bohužel staráme pouze o provoz serverů jako takových, nesuplujeme webmastery a programátory a nenabízíme podporu k webovým aplikacím zákazníků.

Pokud na našem serveru něco nefunguje nebo něco chybí, je potřeba nám to sdělit konkrétně.

Re: Bude nebo nebude?

Pavel Ježek, 13.01.2013 23:26:31

Dobrý den, konkrétně tedy sděluji, že na mém serveru chybí mod_deflate v Apache.

Podle toho co jste napsal:
----
Modul mod_deflate na většině serverů (zejména těch nových) je, na některých starších není. Ale to asi nesouvisí s moduly které uvádíte.
----

Znamená to, že mod_deflate.c je k dispozici pouze vyvoleným lidem a ostatním ne? Ptám se tedy, zdali ho můžete na mém serveru zapnout nebo zajistit, aby se stránky přesunuly na server, kde tento modul k dispozici je?

gzip stránek možná více zatíží procesorovou paměť, ale několika násobně sníží přenos dat, takže pro servery je to ve výsledku úleva.

Děkuji.

Re: Bude nebo nebude?

Jan Vítek, 14.01.2013 08:18:06

A já se přidávám...

Re: Bude nebo nebude?

Jiří , 15.01.2013 00:13:07

Takže díky vaší skvělé podpoře a velké snaze o spolupráci a řešení problémů, jsem to již vyřešil a přesouvám si pomalu weby jinam. Přeji vám zde hodně úspěchů a spokojených zákazníků.

Re: Bude nebo nebude?

Petr Šťastný, WEDOS, 16.01.2013 12:40:58

Do konce února doplníme mod_deflate na všechny servery.

Jen bych znovu pro zde diskutující připomněl, že případná nefunkčnost komprese v modulech redakčních systémů s tím pravděpodobně nijak nesouvisí, protože tam se o kompresi nestará Apache, ale PHP (obsahy stránek, CSS, JS a další jsou předkompilované v souborovém systému).

Re: Bude nebo nebude?

Jiří, 16.01.2013 13:01:31

Pane šťastný, příště, než sem opět napíšete další blábol, tak bych vám opět doporučil si o tom něco zjistit. Nikdo zde o modulech nepsal a také se o kompresi v mém případě žádný modul nestará, ale to už je jedno.
Já jsem od vás odešel a věřte mi, že toho nelituji. Přestěhovat pár webů mi problém nedělá. Teď mne ještě čeká stěhování webů kamarádů a známých, kterým jsem vás kdysi doporučil, což už neudělám ani náhodou.
Chybama se člověk učí.

Re: Bude nebo nebude?

Petr Šťastný, WEDOS, 16.01.2013 13:08:47

Pokud jste ten stejný Jiří, tak vy osobně jste o konkrétních modulech psal. Nacházíte se v diskuzním vlákně o kompresi, takže zde řešíme kompresi.

My jsme se od vás bohužel nedozvěděli jaký je konkrétně problém a co a jak konkrétně nefunguje. Dostali jsme jen informaci "nefunguje to". Bez podrobností vám bohužel pomoci nedokážeme.

Možná došlo k nedorozumění a vůbec nemluvíte o kompresi. Nám to tak z kontextu vyplynulo, protože odpovídáte na problém s kompresí. Ale více jsme se od vás nedozvěděli, takže vlastně stále nevíme jaký je problém a co řešíte.

Re: Bude nebo nebude?

Jiří, 16.01.2013 14:18:22

Vy tam snad něco hulíte pánové, pletete jablka a hrušky. Já ještě vím v kterém vlákně odpovídám, ale u mých příspěvků ať koukám jak koukám, tak o modulu ani zmínka!
Končím s vámi i v této debatě neb je o ničem a slůvko modul si klidně do mých příspěvků někam doplňte.

Re: Bude nebo nebude?

Petr Šťastný, WEDOS, 16.01.2013 14:33:22

Pokud jste ten samý Jiří co nám sem již psal, tak jste 13.01.2013 16:59:29 psal o Warp frameworku, který zřejmě má mít moduly pro podporu konprese, a cituji vaši zprávu z 13.01.2013 17:27:05:

"Stále se tu řeší podpora gzip komprese, kterou si můžu u nových šablon (viz odkazy na které jste se asi nedíval) také zapnout, ale zde na Wedosu nefunguje."

Takže píšete o modulech pro kompresi. Nebo nepíšete? Já vlastně ani nevím kdo jste a už vůbec nevím co po nás chcete.

Pokud jste jiný Jiří, tak jiné zprávy v této diskuzi od vás nevidím.

Re: Bude nebo nebude?

Pavel Vais, 16.01.2013 17:23:11

Ta diskuze se tu zbytečně zvrhla.
Pro mě je prioritou posílat co nejmenší soubory k návštěvníkovi. Tzn obrázky, javascripta, css soubory.
K tomu je právě potřeba mod_deflate, který když na servery opravdu přidáte, odstraníte tím snad poslední "chybku" kterou máte. A za to Vám moc děkuji.

Co se týče komprese php procesů, servery máte dostatečně rychlé, že by i bez komprese neměly mít správně napsané stránky problém. - S tím problém osobně nemám.

Problém je prostě v tom, že google penalizuje za zbytečně velké soubory a gzip je majoritní funkce, která této penalizaci zavře pusu.

Re: Bude nebo nebude?

Dušan Plánička, 17.01.2013 15:31:30

Pane Vaisi, můžete prosím uvést odkaz na autoritativní zdroj, který by potvrdil Vaše tvrzení, že Google penalizuje za velké soubory? Děkuji.

Re: Bude nebo nebude?

Josef P., 13.01.2013 17:52:49

Asi jak píše Jiří, nefunguje to ani u frameworku Warp, ani u Gantry od Rockettheme. Proč to nefunguje to nevím, šablona žádnou chybu nehlásí, gzip plugin jde zapnout, ale prostě to nefunguje. Šablona stále načítá velké množství a js ani css soubory se prostě nekomprimují. Otázka je, proč. Na jiném hostingu se při stejném nastavení stejná šablona komprimuje a tady nikoli.

Skusím ještě najít něco k té funkčnosti na rockettheme, divné mi ale je to, že nefunguje ani jeden ze 4 pluginů na gzip kompresi, každý od jiného výrobce. Všechny se spustí, ale nic nezkomprimují. To že se právě neukáže nikde žádná hláška je nejhorší, nevím kde začít hledat.

Re: Podpora komprese gzip

Lukáš Caha, 11.02.2013 23:02:50

Na jednom z mých webů (webhostingu) komprese není zapnutá, tak jsem se ptal podpory na chatu a ta mi zdělila, že podle phpinfo() zapnutá je. Opravdu phpinfo() vypisuje enabled, ale právě tento test http://www.gidnetwork.com/tools/gzip-test.php dokazuje, že není. Takže pán na druhé straně poslal dotaz technikovi. Ten mi pak napsal že "...komprese mod_deflate není k dispozici na serveru, kde je umístěn tento web. Aktualizaci tohoto serveru provedeme do konce března." Takže bohužel ... nechápu, proč se teda liší konfigurace server od serveru...

Přihlášení zákazníka

Nemáte ještě zákaznický účet? Registrace

Copyright © WEDOS, 2018

Facebook RSS